Truelsbjerg Vandværk, Lisbjerg

Region Vest: Opførelse af nyt vandværk

Projekttype
Energi
Status
Afleveret
Tidsrum
2012-2014
Bygherre
Aarhus Vand A/S
Arkitekt/Rådgiver
Cubo Arkitekter A/S
Ingeniør/Rådgiver
Moe & Brødsgaard
Vandbehandling: Silhorko Eurowater
Kontraktform
Totalentreprise/partnering
Kontraktsum
55.000.000 kr.
Projektadresse
Randersvej 440, Lisbjerg, 8200 Århus N

August 2014: Truelsbjerg Vandværk bliver et fyrtårn.
Læs artikel fra indvielsen 18. august 2014.

 

Projektet for det nye Truelsbjerg Vandværk er udviklet af totalentreprise-teamet med baggrund i Aarhus Vand´s ambitiøse vision for fremtidens vandværk. Samtidig er vandværkets helt unikke landskabelige placering en sjælden mulighed for at skabe et arkitektonisk værk, som netop afspejler et visionært vandværk.

Det samlede vandværk, inkl. komplet vandbehandlingsanlæg, blev således vundet i totalentreprisekonkurrence, men også hele samarbejdsformen i partnering var en væsentlig parameter i tildelingskriterierne.

Bygningerne er opført i rustikke materialer som rå beton og galvaniseret stål garneret med facader i rustfri stålplader opsat i en bølget struktur, som det omgivende landskab spejler sig i.

Bygningen er i 2 etager, hvor alle rørføringer, udpumpningsanlæg, skylle-vandsanlæg m.m. er placeret i nedre niveau, hvor også værksted, vareind-levering m.m. er placeret. På øverste niveau er hele filteranlægget samt ankomst og mødeaktivitet placeret.

Det komplette vandbehandlingsanlæg inkl. lukkede trykfiltre er udført kom-plet i rustfrit stål.

Generelt er samspillet mellem bygningsform og vandbehandlingsanlæg prioriteret særligt højt og underbygger den enkle logistik og vandets vej gennem anlægget.

De 2.000 m3 rentvandstanke er som noget helt nyt ligeledes udført i rustfri stål og knytter sig ind på siden af vandværket i en særskilt bygning, som skyder sig ind i bakkeskråningen og således er jorddækket.

Vandbehandlingsanlægget er udlagt for en behandlingskapacitet på 400 m3 pr. time.

Bygningsanlægget og selve arbejdet i forbindelse med opførelsen er med stor respekt for det omgivende miljø og landskab.

Arbejdet sker i ren partnering med åbne kalkulationer og særdeles tæt dialog blandt alle byggeriets parter.

 

1. SPADESTIK 3.12.2012

Pressemeddelelse fra Aarhus Vand A/S

  Truelsberg F.JPG

Aarhus Vand tager d. 3. december første spadestik til ”fremtidens vandværk”, der kommer til at ligge smukt i Truelsbjerg ved Trige Skov nord for Aarhus. Truelsbjergværket bliver banebrydende i Danmark inden for vandproduktion, forsyningssikkerhed, arkitektur og design.

Mandag den 3. december kl. 13.30 tager formand for Aarhus Vands bestyrelse, Hans Elbek Pedersen, sammen med regionsdirektør Steffen Hansen fra entreprenørfirmaet Hoffmann første spadestik til byggeriet. Herefter fortæller direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, om baggrund og perspektiver i projektet, og arkitektfirmaet Cubo viser prospekter af byggeriet. Arrangementet finder sted ved det nuværende vandværk på Randersvej 440, 8200 Aarhus N.

Det nye vandværk skal erstatte det nuværende, som er gammelt og utidssvarende, og med Truelsbjergværket tager Aarhus Vand hul på et helt nyt designkoncept i Danmark for vandværker og vandbeholdere. Aarhus Vand har gennem en årrække arbejdet systematisk med at højne drikkevandssikkerheden og er certificeret inden for området, og det har gjort det muligt at tage højde for en lang række traditionelle risikoelementer i forhold til drikkevandskvaliteten under designet af Truelsbjergværket. Der er indarbejdet en række konkrete, tekniske løsninger, der er med til at sikre optimal drikkevandssikkerhed.

Truelsbjergværket bliver banebrydende i Danmark inden for vandteknologi, design og arkitektur. Det nye vandværk skal både i dag og om 20 – 30 år leve op til de krav, man vil stille til et velfungerende, nutidigt og fleksibelt vandværk. Derfor er der i projektet især fokus på tilpasningsdygtige løsninger, fleksibilitet i forhold til forandringer i forsyningsstrukturen og krav til den leverede vandkvalitet. Vandværket bliver to-delt, hvor den nederste del består af en tung base af beton. Ovenpå kommer der en let stålrammekonstruktion med et stort panoramavindue mod øst med udsigt over landskabet og søen. Ved siden af hovedbygningen kommer der en stor overjordisk, cylinderformet vandbeholder i rustfrit stål. Beholderen er udviklet specielt til Truelsbjergværket og er ikke tidligere brugt i Danmark. Beholderen er et vigtigt led i at sikre vandet mod forurening, og alle dele af værket er designet til at sikre optimal drikkevandskvalitet.

Truelsbjergværket koster 55 mio. kr. og kommer til at behandle ca. 2,3 mio. m vand årligt svarende til, at værket kan levere vand til ca. 40.000 forbrugere. Det nye vandværk skal fungere som Aarhus Vands forsknings- og forsøgsvandværk for studerende, virksomheder og forsyninger, hvor nye teknologier kan afprøves.

Se præsentation af Truelsbjergværket (25 sek.): http://youtu.be/wpeMpRUWUVs

Yderligere oplysninger:
Kontakt direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder, på tlf. 8947 1100 eller e-mail lsc@aarhusvand.dk

Samarbejdspartnere:
Hoffmann, Cubo, Moe & Brødsgaard, Silhorko,  Xergi samt NIRAS

Fakta om Aarhus Vand A/S
Aarhus Vand er et selvstændigt aktieselskab, ejet af Aarhus Kommune. Vi vil gerne være Danmarks førende vandselskab. Vi indvinder, behandler og distribuerer mere end 15 mio. m drikkevand og renser mere end 30 mio. m spildevand om året. Selskabet har 230 medarbejdere, en årlig omsætning på 600 mio. kr. og anlægsaktiver for 10 mia. kr. fordelt på bl.a. 10 vandværker og 10 renseanlæg.

Kontaktinformation

Navn
Region Vest
Postadresse
Hoffmann A/S

Edwin Rahrs Vej 88
8220 Brabrand

Nørre Allé 13
7000 Fredericia
Telefon
+45 8747 4747
+45 7620 3777
Telefax
+45 4343 3422
Send os en e-mail

Kontaktperson

Steffen Hansen
Steffen Hansen


Stilling
Regionsdirektør
Mobiltelefon
+45 6012 3720
Send mig en e-mail
 

Projekt Fremtidens Vandværk

Byg et vandværk, som giver optimale forudsætninger for sikkert drikkevand, og som samtidig er CO-neutralt og kombatibelt med fremtidige teknologier. Det var den udfordring, Aarhus Vand satte op for et konsortium af seks virksomheder anført af entreprenøren Hoffmann.

Parterne er nu i fuld gang med at bygge Truelsbjerg nye vandværk. Et vandværk, der fra sommeren 2014 kommer til at servicere forbrugerne med højkvalitets drikkevand og forskere og virksomheder med et unikt testmiljø for ideer og produkter.

Sådan lyder indledningen til beskrivelsen af den opogave, som Århus Vand har stillet byggekonsortiet.
Læs mere på Århus Vands hjemmeside

 

Download

Vedhæftede filer

Læs mere

Artikler og nyheder

Se også

Links

Sociale netværk

Veidekke blogs

Johnny Kellner

Hoffmann på Flickr

Projekter , Generelt Hoffmann A/S , Personer

Veidekke på Twitter

@veidekke_asa , @veidekke_se

© 2012 Hoffmann A/S | Fabriksparken 66 2600 Glostrup | Telefon: +45 4329 9000 | Telefax: +45 4343 3422 | E-post: hoffmann@hoffmann.dk | Kontakt | Søg | Adgang til og brug af denne hjemmeside
Redaktør: Monica Hassel | Ansvarshavende redaktør: Peter Bonde Rasmussen | Veidekke i Norge |  Veidekke i Sverige | Veidekke-koncernen | Hoffmann

Sorry, you are only allowed to place widgets in the Configuration Section and null is not a valid widget.