Skate City, Haderslev

Hoffmann opfører Nordens største skaterpark.

Kunde:

Haderslev Kommune

Tidsrum:

2013 - 2014

Sted:

Ved Havnen, 6100 Haderslev

Omfang:

27.000.000 kr.

Kontraktform:

Totalentreprise

Region Anlæg: Inden- og udendørs skaterpark

Hoffmann opfører Nordens største skaterpark.

StreetDome på havnen i Haderslev er et stort slaraffenland for byrumsidræt og et inden- og udendørs samlingssted for både skatere, rulleskøjteløbere, trickcykelatleter, løbehjulsløbere, klatrere og parkourudøvere. Det var da også en synlig stolt borgmester H. P. Geil, der kunne åbne de eftertragtede baner og bl.a. takke for fondsmidler:

– Projektet er blevet til virkelighed takket være markant støtte fra fire danske fonde – A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Realdania, Lokale og Anlægsfonden samt Nordea-Fonden. Sammen med Haderslev kommune og initiativtagerne fra StreetDome er der skabt et urbant miljø, der allerede nu tiltrækker hundredvis af børn og unge, der har fået en fantastisk mulighed for at udfolde sig, udtalte borgmesteren i forbindelse med åbningen.

Forud er gået en ti år med diverse ideer og finansieringsforslag. Hoffmann vandt licitation for to år siden dels pga. de gode erfaringer fra tidligere skaterbaneprojekter som Rabalderparken i Roskilde og Fælledparken i København, dels pga. den fornuftige pris. Der skulle dog stadig findes syv millioner ifølge Jørn Mejer, kultur- og fritidschef i Haderslev Kommune:

– Vi startede en rigtig god dialog med Hoffmann og fandt frem til nogle reduktioner i projektet og til nogle andre løsninger. Hoffmann var meget imødekommende med at finde løsninger, synes jeg. Vi har fået rigtig meget for pengene, og det har været en rigtig god proces at arbejde sammen med Hoffmann og rådgiverne.

Proces gav succes

Blandt rådgiverne var anerkendte skaterbanedesignere CEBRA i samarbejde med Ebbe Lykke og Rune Glifberg samt Grindline skateparks, og det har givet et anlæg med udfordringer til alle niveauer, og det var noget flere af de fremmødte brugere lagde vægt på. Som et led i processen med de mange rådgivere og lokale håndværkere afholdt Hoffmann workshops med de involverede, et tiltag som Jørn Mejer fremhæver:

– I den første workshop kom tilbagemeldingerne fra rådgivere, skatedesignere og bygherre – der er noget samarbejde, som kan forbedres på. Det bliver der lynhurtigt taget fat på, og det er noget af det, som jeg tror, er Hoffmanns force. Det er, at man måler på samarbejde undervejs, og så tager man ved lære af det, lyder roserne fra Jørn Mejer.

Afdelingsleder i Hoffmann Kasim Rai Hwaiz fremhæver også den gode proces:

– Jeg synes, at vi fra dag et kunne mærke en bygherre, som var engageret, gerne ville involveres i processen, og det gjorde det nemt for os at køre den proces. Det synes jeg, at vores bygherre skal have tak for, for ellers kunne vi ikke lykkes sammen. Det gælder om at løbe i samme retning, og det har bygherre vist en vilje, et engagement for at gå med og en vilje til at arbejde med vores processer. Det er bare gavnligt for projektet, for samarbejdet, for kvalitet og for sikkerheden.

Hoffmann fik også opfyldt kommunens intension om at bruge lokal arbejdskraft. Udover Rambøll, arkitektfirmaet Mejeriet og Freiberg, brugte Hoffmann fem lokale håndværkere, som man efterfølgende gerne ville ansætte, men de syntes, der var lidt langt til København.

Alt i alt var det en meget tilfreds bygherre.

– Vi vil have et urbant miljø med en masse forskellige aktivitetsmuligheder for de unge og det er det vi har fået. Der har ikke været nogen skader hernede, og vi har ikke haft sager om sort arbejdskraft. Med den erfaring vi har fået fra det her byggeri, så er vi da motiveret for et nyt samarbejde med Hoffmann, slutter Jørn Mejer.

Om StreetDome

StreetDome-anlægget blev åbnet d. 10. oktober 2014 med et stort program, hvor flere inden- og udenlandske stjerner viste deres evner på det nye anlæg til stor begejstring for de mange fremmødte, der også kastede sig ud i udfordringerne. Anlæggets samlede areal er 4.600 m2. Der er brugt ca. 130 tons armeringsjern og 1600 m3 beton til byggeriet. Selve domen, som har et samlet af areal på 1600 m2,  er 42 meter i diameter og der er 10 meter fra gulv til loft. Desuden har man indrettet en gammel silo som klatrevæg.

Projekt marts 2013

Det er nu et år siden, at Hoffmann vandt licitationen på Skate City i Haderslev. Ved licitationen manglede Haderslev Kommune dog næsten 10 mio. for at realisere det store præstigeprojekt ved havnen i Haderslev. Et års arbejde med besparelsesrunder samt flere sponsorater til Haderslev Kommune resulterede i, at Hoffmann den 11. marts indgik kontrakt med Haderslev Kommune på 27 mio.

Det store præstigeprojekt danner rammerne om et nyt havnemiljø, der giver udfoldelsesmuligheder for byens børn, unge og voksne. Skate City rummer mulighed for både indendørs og udendørs Skate og udføres i miljøvenligt design.
Skate City udføres i totalentreprise med Cowi A/S og Tegnestuen Mejereiet A/S som samarbejdspartnere. Nidal Al-Asadi, projektchef på Skate City, ser frem til at udføre det store projekt, som nu er det 4. Skaterprojekt i rækken

Yderligere info: Streetdome projektet

Et projekt som Skate City i Haderslev vokser ikke op af ingenting, og Skate City har da også været på tegnebrædtet siden 2004 – ikke mindst takket være de kommende brugere, som har taget alle midler i brug for at skaffe både penge og velvilje politisk. Læs mere om baggrund og udvikling på sitet streetdome.dk

Økonomien er strikket sammen af midler fra Haderslev Kommune og en række fonde, som har kunnet se perspektiverne i projektet.

Haderslev Kommune bidrager md 14 mio. kr. og stiller desuden grunden ved havnen til rådighed.

Lokale- og Anlægsfonden har støttet udviklingsarbejdet med 5 mio. kr. i2009.  Se fondens motivering her.
Fonden har siden bevilget ekstra 500.000 kr. til projektet ligesom Realdania har støttet med 6.7 mio kr. Se pressemeddelelse fra Realdania her.

Senere har projektet modtaget godt 1.5 mio. kr. fra Nordea Fonden og 6.5 mio. kr. fra A P Møller og Hustru Christine McKinney Møllers Fond til Almene Formål. Se nyheden i Lokalavisen Haderslev: A.P.Møller sparker Skatecity igang.
Haderslev Kommune arbejder videre med sagen og har sideløbende realitetsforhandlinger med Hoffmann A/S, som vandt licitationen i foråret 2012.

Læs mere om Nord-Europas største skaterpark her.

Vil du vide mere?

Demi Iljazovski

Regionsdirektør i Hoffmann Anlæg

M: + 45 6012 9150

[email protected]